Stránky

neděle 27. prosince 2020

Roční ponožkový KAL 2021! #upletusiponozky

Zdravím všechny pletařky!

Ráda bych letos vyhlásila Roční ponožkový KAL 2021! 

Jak jste mohly na mých sociálních sítích v poslední době vidět, dala jsem se na ponožky. I když to chtělo pár let vývoje, právě ponožky mě nadchly z mnoha důvodů:

  1. Je to skvělá možnost naučit se a vyzkoušet spoustu technik a směrů pletení. Existují různé způsoby nahození, různě provedené paty, ponožky vyplétané, krajkové, nízké, vysoké, jógové... Prostě variabilita a možnost vnést kus svojí kreativity je opravdu velká.
  2. Hladké ponožky se dají skvěle využít jako bezmyšlenkovité pletení např. ke čtení knihy, sledování filmu, čekání než váš partner na deskovou hru vymyslí svůj tah, když vy už dávno víte, do tramvaje, auta, čekárny...atd. :D
  3. Pletené ponožky jsou ekologické. Nevím jak vy, ale já běžně každý rok kupuji takové to sedmibalení čených bavlněných ponožek, které se rok prostě rozedře a je po nich. Mám zkušenost, že pletené ponožky vydrží mnohem mnohem déle. 
  4. Termoregulační vlastnosti vlny! Je vyzkoušeno, že nohy se ve vlně potí méně. Vlna má antibakteriální a termoregulační schopnost, takže se nemusí tak často prát a lépe zvládá pachy než bavlna.
  5. Taštička s ponožkovým projektem je malinká a obvykle je možné ji mít stále s sebou. Mně se vždy vejde i do batohu sbaleného na celodenní výlet se třemi dětmi, kdyby náhodou nastalo deset minut, kdy mě nepotřebují :-).
  6. Věřím, že vymyslíte spoustu dalších důvodu, proč je pletení ponožek tak super!
  7. Můžu využít Alegríi od Manos del Uruguay, což je moje oblíbená příze!
A teď nějaká pravidla: 
  1. Na splnění KALu je potřeba v roce 2021 uplést dvanáct párů ponožek - tedy jedny za měsíc. Nezáleží na síle, materiálu ani vzoru - prostě pleťte, co se Vám líbí z čeho se Vám líbí. Není podmínkou plést z přízí Upletusi.cz, nicméně poprosím, abyste nedávaly odkazy ani komenty týkající se jiných e-shopů s přízemi.
  2. Bylo by fajn, aby ponožky byly pro Vás (protože si je zasloužíme), není to ale podmínka KALu, počítají se ponožky pro všechny.
  3. Budu ráda, když budete používat hashtag #upletusiponozky, budu se tak moci jednodušeji radovat z Vašich pletařských úspěchů :-).
  4. Budou i ceny - pravděpodobně klubíčko ponožkové příze a jehlice. Detaily oznámím na podzim 2021 podle aktuálního sortimentu na www.upletusi.cz . Pro slosování bude potřeba se mi přihlásit na email upletusi@seznam.cz. Do slosování je třeba plést alespoň jeden pár z přízí Upletusi. 
To je vše. Dneska je to krásně strukturované. Přeji krásný ponožkový rok 2021!




19 komentářů:

  1. Super,taky poslední dobou " jedu v ponožkách". Takže s radostí se přidávám ke kalu #upletusiponozky

    OdpovědětVymazat
  2. Tyjo, 12 párů..ještě jsem neupletla ani jedny. Asi vás budu sledovat a budu doufat, že mě to nakopne aspoň k těm prvním. Pletené ponožky se mi taky moc líbí, jen mám pořad pocit, že tolik nevydrží.
    Těším se na tvorbu vás všech. Ponožkám 2021 zdar :)
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jity, já myslím, že každé ponožky dobré, těším se hlavně na to, že bude spousta inspirace!

      Vymazat
    2. Jitko, vydrží docela dost. Já pletu ponožky z nové ponožkové příze a zrovna nedávno jsem zašívala jedny, které jsem pletla v roce 2015. Pletené ponožky nosím cca od října do dubna/května. Loni dostali hodně zabrat a prodřely se mi zatím dvoje jedny z roku 2015 a druhé myslím z roku 2016. Loni jsem nosila ponožky opravdu každý den od rána do včera a dostáli pěkně zabrat. Koberec není pro ponožky žádné terno. Předtím jsem pletené ponožky nosila vždy celý víkend a v týdnu odpoledne po příchodu z práce - někdy i v práci.
      Toť moje zkušenost. V bavlněných ponožkách je mi v zimně zima a teplé vypadají celé paty. U pletených se prodřou max. dvě oka. Zašije se a jede se dál. Když už to nepůjde zašívat, tak ponožky rozpářu, prošoupané části ustříhnu a upletu ponožky nové. Mě osobně se zatím prodřeli na patě. Ostatní vlny vypadá dobře. Takže i když nevydrží věčně, dají se krásně recyklovat.

      Vymazat
  3. Tak já se ráda přidám. Tento KAL se mi opravdu líbí. Pletení ponožek je návykové. K pletení ponožek se člověk musí proplést. Já jsem kdysi dávno jedny upletla. Podle časopisu Burda pletení - byly pletené na čtyřech jehlicích. Toto pletení mě nebavilo. Šlo mi to pomalu a tak jsem doplela druhou ponožku a na několik let pletení ponožek uložila k ledu.Pak v roce 2013 se mi do ruky dostal časopis, kde se ponožky pletly od špičky obě najednou na jedné kruhové jehlici. Původní postup jsem si upravila a od té doby nepletu ponožky jinak. No a od roku 2013 jsem upletla 100 párů ponožek. Pro sebe cca 10 párů, ostatní byly dárky pro nejlbižší nebo vzálenější rodinu.
    Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je přesně můj způsob! Od špičky a na malé kruhové jehlici. Dlouhou metodou magic loop beru jenom na "vychytávky"(krajky, aplikace atd.) a paty/špičky. To ostatní na krátké. Nesnáším přetahování i přehazování ponožkových jehlic. Od té doby, co jsem přišla na tento způsob, mě to baví - přesně jak píšete! :D

      Vymazat
  4. Hlásím se taky. Těším se na inspiraci a články s fotkama.

    OdpovědětVymazat
  5. Já se taky zúčastním, prostě musím, protože ponožky poslední rok vedou, a už jiné ani nenosím. Pro sebe jich ještě pár párů potřebuju, ale rodina je nedostatečně vybavená, takže to budou ponožky pro kdekoho. Se těším na přehlídku všech! Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, super! Já ted pletu taky mamce :D. Ale myslím, že v lednu stihnu i jedny pro sebe :D.

      Vymazat
  6. Já se také zúčastním, prostě se musím donutit, protože mi ponožky chybí a neustále jejich pletení odkládám pro přednostní projekty pro vnoučata.

    OdpovědětVymazat
  7. Vždycky když uvidím, že se nějaká pletařka nadchne pro ponožky, mé srdce zajásá! Jsou to trochu popelky, ale rozhodně stojí za to je plést. Vždy mi to přišlo jako alchymie a je mi líto, že jsem jako malá nikdy nepoprosila babičku, aby mi ukázala, jak je plete na 4 jehlicích, takže se už nikdy nedozvím, jak je dělala ona. Bohužel se žádné nedochovaly, aby se dala technika rekonstruovat. Ponožky pletu pár let, možná tak 5, už ani nevím, ale žádné se zatím neprošoupaly, i když u některých prvních párů bude třeba časem zasáhnout. Manžel, který se na pletené ponožky tvářil tak, že je asi nikdy nosit nebude, už ani jiné nechce, a proto letos budu plést hlavně pro něj, aby měl zásobu. Sama nosím už prakticky jen pletené. Miluju, že se ponožka dá plést všude (pletla jsem už ve všech dopravních prostředcích, čekárnách, na schůzích, třídních schůzkách, koncertech, o přestávce v divadle, na výletech a túrách, ráda pletu i za chůze), a pak si člověk pamatuje, kde které upletl. Cíleně si beru ponožkové pletení na dovolenou, i když neupletu celý pár, mám je spojené s tím místem a zážitky. Můj oblíbený způsob je magic loop shora dolů ale vyzkoušela jsem i dvě zaráz od špičky a DPNs, všechno má svá pro a proti a je báječné, že se pro pestrost dá občas změnit technika, když člověka něco začne nudit. Takže držím palce všem, kdo budou KALit, já z povzdálí budu fandit a zkusím zase letos vyzkoušet nějaké nové příze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za milý komentář! Vypadá to, že v naší rodině jsem průkopník já :D, ale s manželem to mám stejně jako Vy! Letos pletu na sebe a další rok možná na něj :D (mimochodem, dobrý nápad na Ponožkový KAL 2022 :D).Na to zkoušení přízí se také moc těším. A také na využívání zbytků z jiných párů...

      Vymazat
  8. Ahoj, jsem nepletařka, resp. jako holka jsem kdysi upletla dědovi šálu, čímž jsem skončila. Nevím, co je to KAL :-) Ale tvůj blog sleduju už delší dobu, baví mě číst tvoje příspěvky. Mám tu spoustu pletacích jehlic od mámy a právě jediné, co by mě lákalo si zkusit uplést, jsou ponožky. Vzhledem k mým pletařským “zkušenostem” by bylo troufalé se zapojit do výzvy, ale láká mě zkusit si uplést aspoň 1 pár (i to pro mě nejspíš bude nadlidský výkon). A teď - kde začít? Doporučíš prosím dobrý návod, jak na to (tj. pro úplného pletacího analfabeta)? Čím míň jehlic, tím lépe :-) Olga p.s. Barevným ponožkám zdar!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Olgo, KAL je anglická zkratka pro Knit Along-společné pletení. Pro začátek bych doporučila silnější ponožky, bo budou dříve hotové :-). Mně se osvědčil třeba návod Toe Up Worsted Socks od Colette Retrosi. Všechny techniky se dají najít na youtube, ale i tak by možná bylo fajn zkusit předtím něco jednoduššího na rozpletení. https://app.box.com/s/ggrzccnam261zzxl2qm7rhy1i9xw6vfr Držím palce!

      Vymazat
  9. Ahoj, jsem nepletařka, resp. jako holka jsem kdysi upletla dědovi šálu, čímž jsem skončila. Nevím, co je to KAL :-) Ale tvůj blog sleduju už delší dobu, baví mě číst tvoje příspěvky. Mám tu spoustu pletacích jehlic od mámy a právě jediné, co by mě lákalo si zkusit uplést, jsou ponožky. Vzhledem k mým pletařským “zkušenostem” by bylo troufalé se zapojit do výzvy, ale láká mě zkusit si uplést aspoň 1 pár (i to pro mě nejspíš bude nadlidský výkon). A teď - kde začít? Doporučíš prosím dobrý návod, jak na to (tj. pro úplného pletacího analfabeta)? Čím míň jehlic, tím lépe :-) Olga p.s. Barevným ponožkám zdar!

    OdpovědětVymazat
  10. Milá Radko, moc děkuji! Už se těším, až se do toho ponořím (a zamotám). Olga

    OdpovědětVymazat