Stránky

čtvrtek 4. ledna 2018

Zimní čepičky

Moje dcera chtěla růžovou čepičku s bílými kočičkami. V zásobách jsem našla přízi Canopy Fingering v růžové barvě Guava a síle light fingering, podle níž jsem našla návod Raituli od Marji Sumeoly. Graf kočičky jsem našla také na ravelry zde (proč si to nepřiznat, neumím  moc malovat :-)).
U čepice jsem udělala dvojitý okraj, jak už ho standardně dělám: nahodím oka provizorně pomocí háčku, pak pletu hladce, jednu řadu obrace a pak už patent. Nakonec spletu dohromady.
Přidala jsem i dvě řady červených hvězdiček, protože jsem se bála, že čepice bude málo kontrastní. V tomto bych měla příště více důvěřovat své dceři, která má lepší barevný cit než já :-), jako opravdu má.



Další čepičku jsem nahodila na chatě z příze Manos del Uruguay Fino v odstínu Silver Tea Set. Bude pro naše miminko, které se nám má narodit v únoru.


Při jejím pletení jsem vyzkoušela jehlice Sock Wonder od Addi, které mám nově v nabídce. Slyšela jsem kladné i záporné komentáře a můj názor je:
  • nahazování je trochu nepohodlné, ale zase žádná tragédie
  • pak už je to klidné pletení pořád dokola bez nutnosti přetahovat lanko ani přehazovat ponožkové jehlice
  • na krajku bych to nechtěla, ale pořád hladce se mi pletlo dobře. Ještě je rozhodně vyzkouším na ponožky
  • líbí se mi, že při pletení nevznikají mezery nebo natažená oka jako s ponožkovými jehlicemi
Třetí čepička je pro našeho těsně před Vánoci čtyřletého syna k narozeninám. Miluje vláčky.


Obrázek jsem našla na Pinterestu a byl asi myšlen na vyšívání.
Původně jsem vláček plánovala šedý, ale se světlejší šedou mi přišel málo kontrastní, tak jsem nakonec vybrala tmavě modrou. První reakce byla: "Jé a kde k ní mám nákrčník?" :-)
Lem jsem dělala dvojitý. Můj klasický: nejřív provizorní nahození s háčkem, pak lícový žerzej hladce, jedna řada obrace a pak patent. Jakmile je patent stejně dlouhý jako žerzej, tak splést dohromady a pokračovat dále nahoru :-).




1 komentář:

  1. Dobrý den, čepičky jsou překrásné!!! A ponožky pro babičku také - ráda bych se je naučila plést, ale nevím, jak začít. Koukám do návodů a všechny mi přijdou pro mě nesrozumitelné.
    Blahopřeji Vám k únorovému děťátku. My čekáme čtvrté v březnu.

    OdpovědětVymazat