Stránky

čtvrtek 30. března 2017

Cochal vol.2 - jarní pletení na cesty

Cochal vol.2 - jarní pletení na cesty


Druhý Cochal jsem pletla z tenčí příze než ten první, aby byl více ke krku. Přízi jsem našla doma - Cowgirlblues v odstínech mátově zelené a šedé. Složení 100% merino superwash. Tvrdila o sobě, že je worsted, ale od začátku jsem jí to nevěřila. Pracovalo se mi s ní moc dobře. Použila jsem jehlice 4 mm.



Na lem se mi nechtělo brát menší jehlice, ale měla jsem. Je vidět, že je lem volnější, než by mohl být. Na výsledku to ale zas tak moc nevadí.


čtvrtek 9. března 2017

Yarn Along - jehlice a knížka


Učím se plést u čtení. Cítím, že s mou závislostí na pletení, šla moje závislost na čtení trochu do pozadí a chybí mi to. Uvědomuji si přednosti obou činností. Zkouším obě závislosti sladit. Nejde to a tak to střídám.

Dobře utajené housle od Miroslava Horníčka je humoristická knížka o autorově životě, osobách a situacích braných s klidem, nadhledem a humorem. Kdyby lidé reagovali jako on, svět by vypadal jinak. Dobře utajené housle jsou pro mě vedle pletení velkou duševní hygienou.

"To byl druhý hanácký vpád do mého domova. Od té doby bych doporučil  každému, kdo chce vpadnout na cizí území a ovládnout je, aby sestavil své okupační pluky z Hanáků. 

Proniknou všude. Pomalu a neznatelně, tiše a sladce jako tekoucí med. Ocitli by se jednoho jitra v určeném prostoru a užaslí občané by neviděli svého nepřítele. Přímo mezi nimi, v jejich domovech, u  jejich stolů by posedávali a usmívali se bodří, růžolící cizinci.

Byl by to slunečný vpád, laskavé pustošení a úsměvný plen. 

Byla by to okupace v pianissimu."


Je naivní si představovat, že budu číst u fair isle, na moji obranu, zkoušela jsem to u těch modrých sekcí pořád hladce :-).

pondělí 6. března 2017

Fair Isle doplňky KAL (únor 2017)


Nemyslím první KAL, kterého bych se kdy zúčastnila, ale první KALv mém životě, který jsem vedla. Jednalo se o Fair Isle doplňky KAL ve skupince Háčkování a pletení pro velké i malé na ravelry.com a trval celý únor 2017.

Jak to shrnout? Jsem nadšená! Nadchl mě pocit tolika lidí na stejné vlně.Zápal těch, které zkoušely fair isle techniku poprvé a jejich díla, která byla uchvacující. Podpora ze všech stran mě v této skupině doslova dostala na kolena. Nezbývá tedy než říci: Díky a příště "na revanž."

Všechny projekty lze vidět na ravelry.com pod tagem fairisledoplnkyKAL2017. Celá galerie výsledných úžasných projektů je pak zde.


Pro inspiraci uvádím dva vítězné projekty (oba shodou okolostí od Kate Davies): Richard od Bellamagnolia
a Epistropheid od Pavlika

Vítězku jsem musela vybrat losem, bo jinak bych vybírala ještě teď :-D!

pátek 3. března 2017

Faded Quilt by Joji Locatelli


Na úvod bych chtěla zmínit, že Joji Locatelli je moje nejoblíbenější návrhářka. Nadčasovost jejích designů spolu s jednoduchostí vyhrávají spoustu mých večerů, kdy hledám nový projekt. Jsem velkou obdivovatelkou jejího talentu.

Čepice Faded Quilt byla vybrána díky dvěma věcem:
  1. Chtěla jsem čepici pro manžela, který žádal fingering tloušťku. Pomalu si ho vychovávám :-).
  2. Fair Isle mě nadchlo natolik, že jsem v únoru 2017 vyhlásila vlastní KAL ve skupince Pletení a háčkování pro malé i velké na ravelry.com (Můj první KAL :-) !!!)
 Okraj čepice jsem nahodila provizorně s háčkem, upletla jsem nejprve cca 5 cm hladce, pak jednu řadu obrace, pak 5 cm patentem, který jsem připletla k provizorně nahozeným okům, čímž jsem získala dvojitý okraj, aby byla čepice teplejší. Řada obrace posloužila jako přirozený zlom úpletu.

Materiál, který jsem použila je Manos del Uruguay Silk Blend odstín Black - černá přes uši. Tloušťka je DK, aby to bylo přes uši teplejší. Šedá, světle šedá a bílá jsou Manos del Uruguay Alegría (fingering). Nahoře jsem naopak chtěla, aby byla čepice vzdušnější i přes to, že na fair isle je potřeba vlastně 2 vlákna příze v každé řadě.
Manžel má velikost hlavy 58 cm, což přesně odpovídalo velikosti M (v mojí tenzi). Pro sebe bych pletla velikost S, na což asi časem dojde :-). Joji má geniální návody a já si tento moc užila!